Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gnosztikus dualista gondolkodás mintái a modern világban

2008.11.08

Eric Voegelin (1901–1985), a német származású, németül és angolul egyaránt alkotó amerikai filozófus a 20. század egyik legjelentõsebb politikai filozófusa. A modern politikai ideológiák működésében a kommunizmusban, a fasizmusban, illetve a liberalizmusban az ókori gnosztikus dualista gondolkodás mintáit vélte felfedezni. A gnosztikus politikai ideológiák véleménye szerint a kereszténység hanyatlása következtében jöttek létre, amit jól mutat az is, hogy többnyire keresztényellenesek voltak.

A gnoszticizmus dualista gondolkodása szerint a mindenségben két világ áll egymással szemben a anyagi világ, amely a gonoszt jelképezi, és a szellemi világ, amely a jót. Ez a két világ folyamatosan küzd egymással, és az emberi élet egyetlen célja csak az lehet, hogy az ember gonosz anyagi világból kiszabadulva a szellemi világba kerüljön. Hogyan is működik ennek mintájára a gnosztikus politika?

„A gnosztikus spekuláció értelmében van egy új és van egy régi világ. Mind a két világ itt a földön, tehát a történelemben van. A „föld” egy kettős potencialitást hordoz magában: éppúgy megjelenhet a sötétség „világaként” (a sátán birodalma)mint ahogy a fény „világaként” (Isten országa) is. Ezen a ponton válik láthatóvá legnyilvánvalóbbmódon a kereszténységgel való szakítás: a gnosztikus konstrukcióban az eszkatológia megvalósí-tásra váró evilági politikai céllá lesz – s Voegelin éppen ezért, vagyis metafizikai alapjai miatt ne-vezi a gnosztikus politikát politikai vallásnak.”

A régi világ jelképezi a gnosztikus dualista gondolkodás analógiájára a gonoszt, az anyagi világot, az új pedig a jót, a szellemi világot. Az összes modern politikai ideológia erre törekedett, hogy a régi világ lerombolásával egy újat hozzon létre. A különbség a hagyományos gnosztikus gondolkodás mágikus szemléletével szemben az, hogy mindkét világ a földön, tehát a történelemben van jelen.

A gnosztikus dialista gondolkodás mintái azonban nemcsak a politika világában van jelen a modern világban, hanem az információs társadalom terén is. Az internet, a virtuális valóság, az információ kommunikáció tagadhatatlanul gnosztikus jelenség. Létezik egyrészt a mi világunk, és létezik a virtuális világ, amit az internet, az információs szupersztráda jelképez. Ez az elv jelenik meg a közismert Mátrix című filmben is.

Ezek az ismertebb analógiák, de szeretnék egy olyan analógiát is felvetni, amelyről még nem hallottam, hogy beszéltek volna. Ez a pénzvilágban van jelent. A pénzvilággal kapcsolatban manapság kétfajta gazdaságról szokás beszélni. Egyrészt létezik a termelő gazdaság, ahova az ipart, a mezőgazdaságot sorolhatjuk. Illetve létezik a papír alapú gazdaság, ahova a pénzvilágot sorolhatjuk. A bankokat a tőzsdét stb, és a papír alapú gazdaságot éppen azért szokják egyesek kritizálni, mert nem hoz létre valós értéket. A pénzvilágban részvényekkel, kötvényekkel, vagyis lufikkal kereskedünk, internetezünk, tőzsdézünk, de valós megtermelt anyagi, vagy szellemi érték nincs. Ezért szokják kritizálni.

Ilyen értelemben pedig a gnoszticizmus dualista gondolkodásának mintájára a pénzvilágot valóban az anyagi világ ellentéteként foghatjuk fel. Amiről manapság, főként a most kitört pénzügyi válság kapcsán azt szokják mondani, hogy maga alá akarja gyűrni a termelő gazdaságot, vagyis az anyagi világot. Mindemellett érdekes az is, hogy a pénzvilággal kapcsolatban pénzügyi oligarchiáról, pénzügyi elitről, sőt bankárkasztról szokás beszélni a jobboldali politikai terminológiában, amely arra utal, hogy ebbe a rétegbe, csak a kevés kiválasztott, illetve beavatott kerülhet, ami nagyon hasonlít a régi gnosztikus szervezetek beavatási rendjére. Érdekes, hogy szinte minden modern jelenségben a gnosztikus dualista gondolkodás mintáit vélhetjük felfedezni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

U.S.A.

(kate, 2008.12.08 04:06)

Igaz,hogy ember mar csak anyagiakra megy.
Talan 90% az embereknek nem is szereti munkajat.
En viszont Imadom,nagyon szeretem!Munkatarsaim mond-
jak is,hogy "yuor crazy"Te bolond vagy!
Az egyik leg veszelyesebb bortonbe tanittok ebbe az
Allamba.Gyilkosok,rablok,gyermek molesztalok a tanit-
vanyaim!Mindig mondom nekik" en nem felek toletek
mivel a Jo Istennek dolgozom".Ok az egyeduliek kik
megertik,hogy szeretetet,megertest,probalok nyujtani
szamukra!Nagyon meg is becsulnek erte.Nem itelek el
senkit,mivel itt ugy mondjak" Jo Isten nem csinalt
selejtet".Igazan nem tudom jol magyarul lefordittani.
A penz nem segit,hisz egeszseget nem vehetsz magadnak,
akar mennyi penzed is van mivel mas a szivet nem adja
el a penzedert!Nem latott meg senki sem a temeteskor
valaki utan ment a teher auto vitte a vagyonat elte-
metni a halottal!Hit,szeretet az emberek iranti segitseg,tobbet er mindennel szamomra.
Remenykeden nem nagyon sok helyesirasi hibat kovettem
el.
Gratulalok,munkaitokhoz!
God bless everyone!