Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Győr

2008.07.19

Ma jártam sokadszor Győr városában. Mindig erős hatást gyakorol rám ez a város annak ellenére, hogy szerintem nem szép, illetve a barokk belváros az mondhatjuk, hogy szép a város többi része azonban nem. Viszont nagyon érdekes. Legalábbis amit én láttam belőle eddig. A belvárosnál kezdeném a virtuális városnézést.

 

A belváros élénk színű barokk épületeivel, ha a szépség fogalmát hagyományos értelemben használjuk, akkor mondhatjuk, hogy a legszebb része a városnak. Az épületek falainak kopottsága a sok helyen lemállott vakolat inkább még fokozza mintsem, hogy rontaná a szépségüket.

 

Az egész magyarországi építőművészetre jellemző ez a színezés, hogy különböző színű házakat építenek egymás mellé sokszor logikátlan kompozícióban, de Győrre ez különösképp jellemző, amit még jobban kihangsúlyoznak a Győri belváros rendkívül élénk színei, és nemcsak maguk az épületek színesek, hanem a beléjük épített zsúfoltan és sokszor logikátlan kompozícióban egymás mellett sorakozó üzletek is.

 

Mintha éles kontraszt lenne a barokk épületek élénk, de régiesebb színei, és a beléjük épített üzletek szintén élénk, de modern színkavalkádja között. Mégis ez a kontraszt teszi a belvárost igazán érdekessé. Tovább fokozzák a belváros érdekes jellegét a szürke és eléggé mocskos utcakövek, a belőlük kiálló fémdarabok és az élénk színekben tündöklő barokk épületek kontrasztja.

 

A sok bolt, üzlet és bevásárlóközpont modern reklámfeliratai, céglogói között néha feltűnik egy régebbi céglogó is, mint például: SKÁLA. Amikor ezt megláttam, akkor az az érzésem támadt, mintha itt megállt volna az idő, és még mindig a szocializmusban lennénk. Valóban bővelkedik a város az érdekes részletekben. Belvárosi sétám folyamán sapkát akartam venni magamnak, és betértem egy női kalapüzletbe hátha van ott sapka is.

 

A bolt kirakatában, a többi bolt színkavalkádjába ágyazott színes nőket ábrázoló divatbábuk látványa egész kísértetiesen hatott rám. Nem szokok megijedni a bábuktól, de ezek határozottan kísértetiesek voltak. Tovább fokozódott borzongássom, amikor beléptem a boltba, és egy flaszter fehér arcú 50 év körüli hölgy fogadott. Tényleg flaszter fehér volt az arca.

 

A belváros szobrai is nagyon érdekesek. Mint például a képen is látható vézna szerzetes, aki egy gömbön áll, amit egy gyík ölel körül. De láttam egy olyan bronzszobrot is, ahol egy fiatal férfi ül egy csónakban a tér közepén. Ezek a szobrok stilizálják a teret. Mintha David Lynch Radírfej című filmjében, a szobában álló lámpák. Illetve a csónakban ülő férfi esetében mintha egy csónakban ülő kísértet dermedt volna ott bronzzá a csónakjával együtt.

 

Az épületek küllemének logikátlan változatossága és a mocskos járdák és házfalak a külvárosi negyedekben is ugyanúgy jelen vannak. A külvárosi negyedekben gyakran látni romos épületeket, elhagyatott ipari üzemeket. A séta közben néha az az érzése támad az embernek, mintha egy elhagyatott romvárosban járna, mint Grósz Andor Déri Tibor: G. A. Úr X.-ben című regényében, és még ezek a romok is érdekesek. A vasútállomás környékén lődörgő hajléktalanok és cigányok között néha olyan furcsán ronda alakok tűnnek fel, ami szinte már művészi, kísérteties és amilyeneket még Budapesten sem nagyon látni.

 

A vasútállomás is nagyon koszos és szürke, és szinte művészi látványt nyújtanak a peronon álló használatlan, kocka alakú, zöld színű, megrozsdásodott mini büfék, amelyeken kopottas felirattal még olvasható, hogy SIÓ. Ha jól emlékszem ez, de javítson ki valaki, ha valami más. A város rondaságában keveredik egymással az ördögi és a misztérium. Igen! Régóta próbálom megfejteni, hogy mi vonz ebben a városban, és ez, hogy a jellemében keveredik az ördögi és a misztérium. Lehet, hogy furcsán hangzik, de én tudnák ott élni, mert szeretem, ha valami felkavar. Sopron szép, de Győrhöz képest eléggé konvencionális. Nem tudom, hogy melyik városban érezném jobban magam. Ennyit akartam most írni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.