Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Heavy Metal és lovagkor

2008.07.30

Én alapvetően komolyzene kedvelő vagyok. Nem igazán szeretem a könnyűzenét. De van egy könnyűzenei műfaj, amit ki kell emelnem a könnyűzenei műfajok közül. Ez pedig nem más, mint a Heavy Metal.

Az igazi Heavy Metal legtisztább formájában valóban a középkori lovagi eszményt közvetíti. Mint zenei hangzásban. Mint küllemben. A Heavy Metal zene hangzása tud néha valóban drámai és megtisztító lenni. És képes a komolyzenei elemek hiteles átvételére is.

Az igazi Heavy Metal zenészek külleme is a középkori lovagi kultúrát éleszti fel. A hosszú haj, a sajátos öltözködés. Azonban a könnyűzene sajátos természetéből adódóan, amely a modern kor terméke, és alapvetően a pénz és az üzlet uralja a Heavy Metal soha nem tudott teljes tisztaságában kibontakozni.

Ma nagyon sok Metal zenekar között lehet válogatni, de nagy többségüknek semmi köze sincs az igazi lovagi eszményhez. Gyakran látni kopasz, elhízott vagy kigyúrt, ápolatlan rocksztárokat.

A Metal zenében meghonosodott a durva zene. Elterjedtek a különféle New Metal műfajok, amelyek különféle más könnyűzenei műfajok elemeinek átvételével rondítják az igazi klasszikus Heavy Metal tiszta hangzását.

A tucat számra gyártott videóklippek leggyakrabban a könnyűzene általános menetét követik giccses, frivol módon erotikus klippek. Úgyhogy mondhatjuk, hogy nincs és talán soha nem is volt olyan zenekar, amely teljes mértékben az igazi tiszta lovagi eszményt közvetítette volna a közönségnek.

Vagy zenei hangzásban nem, vagy küllemben nem, vagy ha mindkettőben, akkor belső tartalomban nem. Vagyis a zenészek életvitelében nem. Az igazi középkori lovagi eszményhez az általam ismert zenekarok közül véleményem szerint az iron maiden és a stratovarius áll a legközelebb.

A kereszténységből a művészet, vagyis a zene, a festészet, az építészet, továbbá az egyes szerzetesi kultúrák mellett a lovagi kultúra, a lovagi eszmény képviselt igazi értéket. Véleményem szerint ez a zenei műfaj legtisztább formájában alkalmas lenne a középkori lovagi eszmény újjáélesztésére.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.