Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kelta kereszténység

2008.07.13

Ebben a cikkemben az ír kereszténységről szeretnék írni. Meg kell, hogy mondjam az Íreket én mindig is nagyon tiszteltem és sokszor azt kívántam, bárcsak mi magyarok is olyanok lennénk, mint ők.

Az Írekről tudni kell, hogy a nyugat-európai pogány népek közül ők vették át legkönnyebben a kereszténységet. Az ír népre nem kellett ráerőltetni a kereszténységet. Szt. Patrik térítése nyomán önként felvették.

Továbbá az is elmondható, hogy a nyugati keresztény népek közül a kelta (ír) kereszténység szívott fel, és őrzött meg a legtöbbet régi kelta pogány elemekből, talán ennek köszönheti náluk a hihetetlen sikerét.

Továbbá azok a történészek, akik a középkort sötétnek mondják, ők is elismerik, hogy az Íreknél a kereszténység felvétele nem sötét középkort, hanem sok esetben elég magas szintű kulturális teljesítményeket eredményezett.

Az európai rendházakban folyó kódexkészítésre a legnagyobb hatást a koraközépkori ír szerzetesek kódexmásoló tevékenysége gyakorolta. Továbbá az íreknek a kereszténységhez való egészen más hozzáállása napjainkban is megmutatkozik.

Ugyanis míg Európa más részein a kereszténység, főként a protestáns területeken, a fogyasztói társadalom eszközévé, Jazz zenére komponált, fetrengős, néger módra megtartott misék otthonává vált. Náluk a hősies ellenállás, a harc eszközévé.

Ezt jól mutatja az IRA tevékenysége, amely magát katolikus szervezetként deklarálta. Végül a kelta keresztről szeretnék beszélni, amely nekem a legkedvesebb jelképem, mert olyan mély ősiséget és spiritualitást érzek ki belőle, emelyet egyik másik jelképből sem, és amely egy az interneten megtekinthető régészeti lelet szerint régen a Magyarságnak is jelképe volt.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.