Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mindenszentek Pusztacsalád 2009 (Családi Videó)

2009.11.15

Pusztacsalád község Győr-Moson-Sopron megyében, a Sopron–Fertődi kistérségben. Népesség: 259 fő (2001).
Első ismert okleveles említése 1257-ből származik, CALHA néven. 1461-ben már Pusztacsaládként említik.

 


Nevezetességei:
- Pusztacsalád műemlékei közül a legérdekesebb a Fő utca és az Új utca kereszteződésében álló Szent István szobor. A 19. században Széchenyi Ödön elhatározta, hogy szobrot állít elhunyt édesapja emlékére. Mivel akkor nem lehetett nyíltan emlékezni Széchenyi Istvánra, 1860-ban Szent István szobrát állították fel. A szükséges pénzt a falu lakói megyei közadakozásból teremtették elő. A közhit szerint a szobor elkészítője, Höller György soproni kőfaragó Szent István szobrán Széchenyi István arcvonásait örökítette meg. Bár ezt lehet vitatni, mindenképpen ez az ország első Széchenyi István emlékszobra. Először 1938-ban, legutóbb pedig 1991-ben a Széchenyi Kör és a Széchenyi Alap támogatásával állították helyre.
- A falu római katolikus templomát a XVIII. század első felében emelték. A templom berendezései közül a legszebb az aranyozott ezüst kehely, amelynek talpán Krisztus kihallgatásának helyszínei láthatóak. Mesterjegye alapján feltételezhető, hogy Johann Christoph Holstein készítette 1740 körül.
- A Heller Richárd által 1890-ben építtetett kastélyban működő vadászszálló, amely azonban jelenleg nem fogad látogatókat.

Cikk forrása:

http://wikimapia.org/12440728/hu/Pusztacsal%C3%A1d

Videó itt megtekinthető:

http://www.youtube.com/watch?v=jzhPPZASdzE

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.