Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Orbán Viktor új világrendről beszélt tegnapi évértékelő beszédében

2009.03.27

Orbán Viktor tegnapi évértékelő beszédében új világrendről beszélt, ami a mostani válságba került kapitalista világrendet fogja felváltani és lehet, hogy azt már nem kapitalizmusnak fogják hívni. Én nem szoktam napi politikával foglalkozni, de erről érdemesnek tartottam cikket írni, mert én a régi világrend híve vagyok ugyan, de örülnék már annak is, hogy ha nem is a régi, de legalább valami más világrend következne, mint a mostani, mert ebből a világból már nagyon elegem van, és akkor legalább történne valami. Francis Fukuyama írta meg híres könyvében azon nézeteit, hogy itt a történelem vége, hogy a liberális kapitalizmust, már nem tudja felváltani semmi új, mert az emberiségnek nincs ötlete újabb világrend kialakítására. Hát kíváncsi vagyok rá, hogy mi lehet az a világrend, ami a kapitalizmusnál is újabb, és nem is szocializmus. Lehet, hogy jobb lesz, mint a mostani, mert a reneszánsz kora is egy új világrend volt akkoriban, aztán jött a barokk, amely még újabb volt, mégis valamivel jobb volt a reneszánsznál, tehát a modernizáció okozta szellemi hanyatlás nem egyenletes. Én leírtam a régi világrend újjáélesztésére vonatkozó gondolataimat itt a Virtuson, de tisztában vagyok vele, hogy ennek megvalósítására jelenleg valós esély nincs, ezért kívánom, hogy a Fidesz nyerje a következő választásokat, mert ennél pozitívabb lehetőség létrejöttére ma Magyarországon esély nincs, akkor legalább gazdaságilag valamivel biztos, hogy jobb lesz, és kíváncsian várom az új világrend beköszöntét.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Régiúj Világrend

(Veltro, 2009.04.05 18:11)

Én viszont sajnálatos mód elszomorodtam; mert egyrészt ez az "új" világrend, mint idea a nyilvánosság számára egyáltalán nem új (ld. New World Order), másrészt éppen a legnegatívabb lehetőségek bekövetkeztét vetíti előre (és itt távolabbra kell látnunk, és mélyebbre kell ásnunk, a kétségtelenül igen kecsegtető, már-már 'csábító' változásokról szóló retorikánál).
Egyszóval ez egyrészt nem új, a New World Order, mint új globális rend már évtizedekkel ezelött felbukkant a hatalmi elit tömegeknek szánt világképében, igaz, most ennek egy felfrissített változatát látjuk(globalitás helyett regionalitás a jelszó, de...mint azt látjuk, a jelszavak gyakran váltják egymást, 'ugyanazok' szájából. A dialektika játéka ez, az ellentétpárok kijátszásával terelni a folyamatokat a kívánt irányba) az "új vezetők", élükön Obama vezetésével. Furcsa volt látni, hogy az egyik konzervatívnak tekinthető TV csatornán látszólag komolyan (és teljes naivitásról tanúskodva) tették fel a kérdést, hogy vajon mit hozhat Obama elnöksége. Nos, ehhez elég csak azt megnézni, kit nevezett ki elsőként, legszorosabb munkatársnak.

Hogy mit hozhat ez az "új" irány? Az inga most szavakban a regionalitás felé lendül, de valójában ELSŐ cselekedetük a globális pénzgazdaság egy szűk 'elit' által vezetett ellenőrző szervezeteinek megerősítése, és újabb, nagyobb hatalmú ilyen jellegű szerevzetek felállításának próféciája... mert végülis, micsoda szégyen ugye, hogy az éppen ezen elitek által generált válság(e "válság" természetét eléggé találóan mutatja be az az anekdóta, miszerint az ezévi davosi világgazdasági csúcsra érkező magánrepülőgépek száma az elmúlt két évhez képest 25%-al nőtt) "megoldására" úgy kell összekalapoznia szegény IMFnek a pénzt a cudar és önző nemzetállamoktól... egyszóval a regionalitás elve egyrészt leginkább azt jelenti ebben a politikusi újbeszélben, hogy minden régiónak kötelezően sarcot kell fizetnie, másrészt pedig körvonalazódni látszik egy új oszd meg és uralkodj politikai mechanizmusa.

A jövőbe tekintve, az az igazán elgondolkodtató, mi jön akkor, amikor az inga ismét a globalitás és a "kollektivitás" felé indul...

"Tonight as our troops begin to come home, let us recognise that the hard work of freedom still calls us forward. We’ve learned the hard lessons of history. The victory over Iraq was not waged as "a war to end all wars." Even the new world order cannot guarantee an era of perpetual peace. But enduring peace must be our mission .."
Geroge Bush beszéde a Kongresszushoz, 1991 Március 6.

The Show Must Go On...