Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Őskereszténység és hippimozgalom (semmi közük egymáshoz)

2009.05.28

Sokan az őskereszténységet, és a hippimozgalmat egy lapon említik. A kettőnek valójában semmi köze nincs egymáshoz. Az hippimozgalom gnosztikus elemeket hordoz keleti tanokkal, krisnásokkal, buddhista filozófiával szimpatizál, az igazi őskereszténységnek soha semmi köze nem volt ehhez. A hippimozgalom droggal, divatzenével terjeszti önmagát, a kereszténységnek soha semmi köze nem volt ehhez. A hippimozgalom szabadságát az egoizmusban találja meg. Ők azért nem dolgoznak, azért vonulnak ki a világból, mert nem szeretnek dolgozni.

Az őskereszténység szabadságát valamiféle magasabbrendűért való önfeláldozásban, és az ebből fakadó lelkesültségben, (Krisztusban) találja meg, ami a rabságszolgaságba is szabadságot visz, ahogy Prohászka Ottokár mondta, tehát ők nem az egoizmusban lelnek szabadságot. Bár a társadalmi élet terheitől való szabadulás valamennyire a kereszténységben is jelen, de ott ez mindig erkölcsi önmeghaladással is párosul. A hippiknél nem.

A hippimozgalom béke, és szeretethirdetése szentimentális, semmi köze nincs a keresztények tesvériségéhez, ami a harcos önmegtagadásból születő Istenfiúságban ölt testet. Az őskereszténység ugyan nem hirdetett fizikai harcot az akkori társadalom ellen, tehát ennyiben béke párti volt, de lényegében még így is harcos volt, mert ez a nem kérés a világból egyfajta erkölcsi szembenállást jelentett a világgal, azért nem kértek belőle, mert bűnösnek találták, és ez erkölcsi tartást adott nekik.

A hippi azért nem kér a világból, mert így kényelmesebb neki, és azért is hirdet békét iránta. A hippimozgalom a fogyasztói társadalom ellen deklarálta magát de lényegében önmaga is a fogyasztói társadalom részévé vált, éppen az előbb vázolt tulajdonságai miatt. Az őskereszténység eredeti lelkiségében soha nem válhatna a modern fogyasztói társadalom részévé. Aki azt mondja, hogy az őskereszténység és a hippimozgalom ugyanaz, az semmit nem tud az őskeresztény lelkiségről.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.