Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Páneurópai Piknik - Kiállítás Sopron (saját videóval)

2009.08.31

"A Páneurópai Piknik 20. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás péntek este Sopronban a Bástya-gödörben. A gyűjtemény október 31-ig naponta 10-től 19 óráig látogatható.


- A Páneurópai Piknik '89 Alapítvány megalakulásakor célul tűztük ki, hogy nem hagyjuk feledésbe merülni a Sopronpusztánál történt eseményeket - kezdte dr. Szilágyi László, az alapítvány kuratóriumi tagja.

- Sopron nemcsak a hűség városa, és nem is csak a kultúrájáról, hanem most már történelemformáló szerepéről is ismert. De a Páneurópai Piknik után kicsit feledésbe merült a határáttörés, ezért az idei, 20. jubileumon arra törekedtünk, hogy még közelebb hozzuk az emberekhez a múltat. Ezért a gyűjteményt ott mutatjuk be - a Várkerületen -, ahol mindenki láthatja, aki Sopronban jár - tette hozzá dr. Szilágyi László.

A kiállítás felidézi az egykori hidegháborús határ nyomasztó hangulatát, megtekinthető az 1989 előtti osztrák-magyar határszakasz egy részlete, felépítettek egy hajdani határőrbódét, mindezt tabló-, fotó- és dokumentumkiállítás egészíti ki. A gyűjtemény kiemelkedő darabja az eredeti kapu, amelyen át 1989. augusztus 19-én az egykori NDK-sok menekültek.

- A célunk, hogy életben tartsuk a piknik emlékét, Sopron nevével összeforrva nevezetes eseményként ültessük el a hazai és nemzetközi köztudatban. A mostani, huszadik évforduló erre jó alkalom. A kezdeményezést örömmel fogadták az emberek, ha jó a cél, akkor képes mindenki vállvetve küzdeni a megvalósításáért - zárta dr. Szilágyi László."

A videót kétfajta zenével aláfestve is elkészítettem.

Cikk forrása:

http://aktualis.istenhozta.kisalfold.hu/paneuropai-piknik-kiallitas-sopron/358/

Videók itt megtekinthetők:

http://www.youtube.com/watch?v=GvzrrpDXcV0

http://www.youtube.com/watch?v=kA6JE6jZsN8

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.