Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pardi Anna: Bach és az Antianyag

2009.10.12

Egy weboldalt készítek, mert mindig is érdekeltek az olyan művészeti alkotások, és teológiai művek, amelyekben találkozik a zene, és a világűr szépsége, közelebbről pedig a keresztény hit, és a világűr szépsége. Pardi Anna: Bach és az Antianyag című művében megtaláltam ezt.


Pardi Anna ebben a könyvében a költészet stílusában vezet végig minket Johann Sebastian Bach életén, és festői képekben mutatja be, hogy milyen hatások érték a zeneszerzőt élete során, miből merített ihletet nagy művei megírására, és hogy zenéje milyen kapcsolatban áll a világűrre, a csillagokkal, a galaxisokkal, és az antianyaggal. Azt, hogy a kép, amit Pardi Anna lefest Johann Sebastian Bach belső útjáról hiteles e, vagy csak az író fikciója, döntse el az olvasó.


A weboldal valahogy így fog kinézni:


http://bachantianyag.freeweb.hu/


Ez még egyáltalán nincs kész, csak részben. Baloldalon vannak a linkek a könyv fejezeteihez, minden fejezetből kimásoltam egy részletet, ami nekem tetszett, és ahhoz készítek egy videót.


A videók közül még csak öt van kész, ezért van csak öt fejezet feltöltve. A főoldalon egyenlőre csak a könyv borítója található meg. Fel lesz rakva még hozzá az író életrajza, személyi bibliográfiája stb.


Pardi Anna: Bach és az Antianyag című könyvéről van szó. Érdemes többször is visszanézni az oldalra, mert folyamatosan bővül.


A keresztény hit, és a természettudomány ilyesfajta találkozása igazi kuriózum az irodalomban, és a teológiában. A könyvön alapvetően a protestáns szellemiség uralkodik, mint ahogy Bach is protestáns volt, ami alapvetően idegen tőlem, ezért eléggé ambivalens érzések fognak el a honlap szerkesztése közben, érdekel a keresztény hit és a kozmosz kapcsolata, de a szellemiség amihez munkám során nyúlnom kell, alapvetően idegen tőlem. Igaz, zenei körökben, szokás mondani, hogy Bach zenéje nem protestáns, nem is katolikus, egyszerűen csak misztikus.


Ennek ellenére mégis érdemes vele foglalkozni katolikus szempontból is, mert a világűr, természettudomány, és a keresztény hit misztikus találkozása a katolicizmusban is jelen volt már a középkorban is. Mégpedig Hildegard von Bingen misztikájában.


Ő írta az „Isteni Művek Könyve”, című művet, amiben misztikus kozmológiáját fejtette ki. Ez magyarul még nem jelent meg. Érdekes, hogy Hildegard von Bingen is az északi germán kultúrkörből került ki, mint ahogy az egész protestantizmus is, és maga, a protestáns Bach is, akiről Pardi Anna könyve szól.


Nekem még nem sikerült elolvasnom Hildegard von Bingen könyvét, de el akarom olvasni már csak azért is, mert szerintem érdemes lenne összehasonlítást végezni Pardi Anna könyve, és Hildegard von Bingen misztikus kozmológiája között, mert ezzel talán érdekes dolgokat fedezhetnénk fel azzal kapcsolatban, hogy milyen kapcsolat van az északi germán szellemiség, és a protestantizmus között, vagy hogy az északi protestantizmusnak milyen gyökerei vannak már magában az északi katolicizmusban.

 

„A zene ősoka az ellenpont. Mi az ellenpont voltaképp? Mi az antianyag? A nagy teljesítmények pillanatában mindezt Bach tudatlanul tudta. Oly lelkület birtokába jutott, amely birtokláson felül való. A szeretet tömegvonzása, a dolgok összessége a Legfőbb Jóhoz repítette őt, amit ismerni maga a boldogság, nem ismerni maga a boldogtalanság. A dolgok három létezési módja az anyagban, az elmében és az örök teremtő művészetében nyílvánul meg. A fölfogóképesség edzésae a zene, a zene, a zene. A modern embernek szüksége van Bach zenéjére.”


Idézet forrása:


http://www.magyarmenedek.com/products/985/Bach_es_az_antianyag_-_Pardi_Anna.htm

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.