Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szekta Virtus

2009.09.26

Most először a Virtus.hu-ról szeretnék írni, ahova régóta írok már. http://www.virtus.hu/index.php?id=startpage A cikkemnek azt a címet adtam, hogy „Szekta Virtus”. Ez szerintem nagyon találó szóösszetétel a Virtussal kapcsolatban, hiszen ez az oldal valóban a szekták gyűjtőhelyévé vált. A vallásalapító IGe „vicces” egyházától kezdve, a magyar táltos vallás hirdetőin keresztül a legkülönfélébb ezoterikus irányzatokig minden jelen van itt. Természetesen nem hiányoznak a Hit Gyülekezetesek, és a Szcientológusok sem. De megemlíthetném a Lovas Éva és Kassai Csilla által képviselt tobzódó nőiséget is, amely szerintem szintén szektás jelenség. Ez abban is meglátszik, hogy a Virtus szerzőinek véleményei egymással gyakran ellenségesek, de a katolikus egyház az szinte mindenkinek az ellensége. Akinek mégsem, az általában rövid időn belül elhagyja a Virtust.

Nincs ez másképp a művészettel sem, ha megnézzük, hogy milyen cikkek íródnak a Virtuson például a zenéről, láthatjuk, hogy az esetek túlnyomó többségében a legpopulárisabb műfajok vannak terítéken. Jóformán nem olvastam még egyetlen komolyabb klasszikus zenei cikket, egyetlen komolyabb középkorról szóló cikket. Nincsenek a Virtuson hungaristák sem, pedig ez nagyon divatos irányzat más blogoldalakon. Olvastam is olyan kritikát a Virtusról, hogy itt nem nagyon jelennek meg komoly írások, minőségi ideológiák, minőségi művészeti irányzatok.

Ennek következtében a Virtus egyre inkább uniformizálódik, és egy ilyen színes multikultúrális kavalkáddá válik, akárcsak a „Sziget Fesztivál”, ahol minden van, csak minőségi kultúra nem. A Virtuson ugyan különféle érdeklődési körök, és világnézetek vannak jelen, ám az egész mégis, mintha egységes képet mutatna, amely nem más, mint egy multikultúrális kavalkád, akárcsak a sziget fesztivál, vagy egy melegfelvonulás. Mi lehet ennek az oka?

Szerintem ennek az okát a Virtus honlapjának külalakjában, és szerkezeti felépítésében kell keresni. Ha jól látom, a Virtus, mint internetes újság honlapját leginkább arra tervezték, hogy itt lehetőleg mindenkinek magas legyen az olvasottsága. Ha megírunk egy cikket az rögtön a főoldalra kerül, jól látható formában, a többi cikk mellé. Aránylag hosszú ideig marad ott, ennek következtében mindenki könnyen megtalálja, könnyen rátalál, ami mindenkinek aránylag nagyszámú olvasót eredményez.

Ez azonban véleményem szerint rovására megy annak a tényezőnek, hogy a szerzők saját szellemiségükkel tudják megtölteni saját Virtus oldalukat. A blogrendszerekben ugyanis, mint például freeblog-on, vagy a blogspot-on a szerzők nem találják meg egymást olyan könnyen, de saját blogoldaluknak olyan külalakot, olyan szellemiséget adnak, amilyet csak akarnak.

Ez pedig azt eredményezi, hogy ott sokkal vegyesebb összetételűek a bloggerek érdeklődés, és világnézet szempontjából. Mivel a Virtuson ez nem működik, ezért van az, hogy a Virtus egyre inkább uniformizálódik, ugyanis, aki a saját szellemiségét nem tudja belevinni a Virtusba, és alkalmazkodni sem tud hozzá, az nem fog itt regisztrálni, sem megmaradni. Annak pedig, hogy a világnézetek, és stílusok a szektás és populáris irányba kezdenek elmenni, véleményem szerint a Virtus külalakja az oka, ugyanis az a nyomtatott médiatermékek közül leginkább egy apróhirdetési újságra, vagy internetes bazárra hasonlít, külalakjában, és szerkezetében is, csak annál sokkal színesebb.

A főoldalon megjelenő cikkek, mintha apróhirdetések lennének egy újságban, vagy internetes bazárban. Az ilyen internetes oldalakon, és nyomtatott sajtótermékekben pedig köztudottan, terjednek a kétes üzleti hirdetések, vallási irányzatok, mint például szex, mlm, ezoterika stb. Ahhoz tehát, hogy a Virtuson megszűnjön létezni az uniformizálódott multikultúrális kavalkád, és színvonalasabb irányzatok is helyet kapjanak, ötvözni kell a Virtus, mint internetes újság előnyeit a blogrendszerek előnyeivel.

A szerzők egymás írásaihoz való könnyű hozzáférését, azzal a tényezővel, hogy a szerzők saját szellemiségükkel tudják megtölteni saját Virtus oldalukat. Milyen webes megoldásokkal lehetne ezt elérni? Ez akár szakdolgozati téma is lehetne, egy webfejlesztő, vagy informatika szakon. Véleményem szerint ezt úgy lehetne elérni, hogy a Virtust a youtube videómegosztó oldal mintájára alakítják át, ott valóban működik a sok a videók könnyű megtalálásának, és az egyedi szellemiség kialakításának összhangja, csak szimpla videómegosztó rendszer helyett cikkíró rendszert kellene létrehozni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

lotuszom@freemail.hu

(Lótuszvirág, 2009.10.11 09:35)

" Ez abban is meglátszik, hogy a Virtus szerzőinek véleményei egymással gyakran ellenségesek, de a katolikus egyház az szinte mindenkinek az ellensége. Akinek mégsem, az általában rövid időn belül elhagyja a Virtust."

Mélyen egyetértek minden állításoddal, fent idézettel különösen. Én is ezért hagytam ott a Virtust. Vallásüldözésnek van kitéve aki megvallja katolikus hitét. Van ott egy csoport, akik összefogva támadják a kipécézett hívőt, és addig nem nyugszanak, amíg ki nem irtják a Virtusról.
A tömeg? A tömeg pedig hallgat, mert fél...
Örülök, hogy Bodó János révén egy csapatba tartozhatok Veled.:)
Cikkedhez, és lapodhoz szeretettel gratulálok, Lótusz.:)