Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Taródi Vár Sopron (saját videóval)

2010.05.05

Nem történelmi vár, építése az 1960-as években kezdődött. A vár a soproni Lőverek oldalában épült. A várkert része annak a fennsíknak, melyet 1753-ban létesítettek gyümölcsöskerteknek. A kertben még található olyan öreg gyümölcsfa, mely ebből a korból származik.
A várat Taródi István építette, aki már ifjúkorában a szülei telkén kezdett építeni egy favárat 1945-ben, ami 1946-ban készült el. Elhatározta, hogy ha sikerül a Lövérekben telket vennie, akkor lebontja a favárat, és a saját telkén állítja fel újra.
1951 május elsején vásárolta az új telket és hamarosan átköltöztette rá a favárat. A favár 8 m magas volt és mivel használt deszkákból készült, így lemezekből kis kockákat vágott ki és palafedési módon beburkolta. Érdekesen nézett ki, a fényképe a kiállítóteremben látható. A favár elkészülte után kezdett foglalkozni egy igazi vár építésével. Taródi István 1959 őszén úgy döntött, hogy a favárat kővárral váltja fel, és még a télen kiásta a lakórész alapjait. Ettől fogva évekig reggel ötkor már ott volt a várnál, hogy előkészítse az aznapi munkát, majd a hivatalos munkaidő után folytatta az építkezést úgy, hogy csak este 9-10 körül ért haza. Apránként elbontotta és kőépítménnyel váltotta fel a favárat. A hatvanas évek elején a már serdülőkorú fiával felkereste kerékpárral a magyar várakat és tanulmányozta azok felépítési módszerét és építési technikájukat. 1962-ben kereste fel a Nógrád megyei somoskői várat és ekkor döntötte el, hogy ő is olyan várat fog építeni, aminek kerek tornyai vannak. A favárat fokozatosan elbontotta, és a helyébe felépítette a vár lakórészét. Az építkezést máig sem hagyta abba. A várba különböző becslések szerint mintegy 150-200 vasúti kocsira való követ épített be többnyire egyedül, időnként fiaival, legfeljebb egy-egy alkalmi segítővel. Nyugdíjazása előtt, komolyan gondolkodott azon, hogy befejezi az építkezést, de nem tudta abbahagyni.
Miért is kezd el építni valaki a XX. században egy középkori várat? Az építő szerint a válasz egyszerű: az alkotás vágya, a munkaszeretet, a szabadidő hasznos eltöltése ami készteti az embert, viszont szükséges hozzá a jó egészség és a kitartás. A vár úrnőjének, Taródi úr feleségének elmondásai alapján az ismertté válás is hajtóerő lehetett.
Az építés történetét 2007-ben kiadott, "A Soproni Taródi-vár építéstörténete. Életem rövid összefoglalása" című könyvecskéjében foglalta össze.

Cikk forrása:

http://www.varbarat.hu/varak/tarodi.html

A videó a következő oldalon tekinthető meg:

http://www.youtube.com/watch?v=LOhCP55dsY0

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.