Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zsidó-magyar rokonság elmélet története

2008.07.12

A Magyarság eredetének keresői már nagyon sok féle elmélettel előrukkoltak a történelem során arra nézve, hogy kitől is származik a magyarság. A zsidó-magyar, sumer-magyar rokonságot hamarosan követte a többi. Újabb és újabb hipotézisek: görög-magyar, angol-magyar, maja-magyar, egyiptomi-magyar, baszk-magyar, sőt (többek között Plessa Elek révén) ufó-magyar rokonság.

 

Ezek közül az első, ha nem számoljuk ide a középkorban írott legendákat a Magyarság eredetéről, a protestantizmus megjelenése idején fellépő zsidó-magyar rokonság elmélet. Ez az elmélet már régóta feledésbe merült, és én nem akarok ebben a kérdésben állást foglalni. Semmiképpen nem akarom azt mondani, hogy a magyarság a zsidóktól származik, csak fel akarom vázolni ennek az elméletnek az egyébként elég szegényes történetét.

 

A protestantizmus megjelenése idején komolyan felmerült a héber-magyar rokonság gondolata, amit ekkor a magyar nyelvnek a zsidó (héber) nyelvvel való hasonlóságra alapoztak. Ezt az elméletet főként néhány protestáns prédikátor hirdette szerte az országban. Geleji Katona István erdélyi református püspök még párhuzamos zsidó–magyar történelmet is írt. Ady Endre pedig cikket is írt a magyar és a zsidó történelem párhuzamáról Korribori címen, amelyben újra felmerül a zsidó-magyar rokonság gondolata: http://www.epa.oszk.hu/00000/00022/00350/10556.htm

 

A zsidó magyar rokonság gondolata napjainkban Kohn Sámuel rabbi nyomán merült fel újra, aki felállította a kazár-magyar sógorság hipotézisét és ebből következtetve a zsidó-magyar rokonság-testvériség tézisét a milleniumi ünnepségek felhevült légkörében. Ezzel kapcsolatban ajánlom az olvasók figyelmébe a szintén zsidó származású író Arthur Koestler: A tizenharmadik törzs című könyvét: http://www.terebess.hu/keletkultinfo/13torzs_1.html

 

Ebben Koestler a mai zsidóság kettős eredetéről ír, mivel kevesen tudják, hogy a mai zsidóság etnikailag két részre osztható. Szefárd és askenázi. Az askenázik nem az ószövetségi 12 törzstől származnak, hanem feltételezések szerint egy török-mongol eredetű néptől, vagyis a kazároktól, akik azért vették fel a zsidó vallást a kora középkorban, hogy függetlenítsék magukat, mint a keresztény, mint pedig az iszlám világtól, és akikkel a Magyarság is kapcsolatban állt vándorlása idején.

 

Ha tehát elfogadjuk, hogy ez a nép török eredetű volt, és ettől a néptől származik a mai zsidóság nagyobbik része. Továbbá ha elfogadjuk, hogy a magyaroknak is közük van a keleti török-mongol eredetű népekhez, akkor akár lehet is valami a zsidó-magyar rokonság gondolatában.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.